Känslan av att vinna Vasaloppet
26. februar 2016

Känslan av att vinna Vasaloppet

Av: Team LeasePlan Go och Petter Eliassen

Det är stort att vinna loppet.

Idén till loppet bygger på en svensk-dansk krigshistoria från 1521. Gustav Eriksson (bättre känd som Gustav Vasa) flydde denna sträcka från danskarna. Genom djup och ödslig skog. Över tuffa myrar. Sträckan har blivit arena för ett trimmat och strömlinjeformat arrangemang med en lång historia, ett arrangemang som samlar hela regionen, där ”alla” ställer upp och arbetar frivilligt. Det är tungviktaren inom Ski Classics och längdskidåkningsvärlden. Det är 90 km från Sälen till Mora. Det är Vasaloppet.

Vasaloppet är exceptionellt. Starten sker alltså i Malung-Sälen, en öde kommun inte långt från landsgränsen till Norge. Det här är faktiskt Sveriges enda kommun med dubbelnamn, ett namn den fick beviljat av regeringen mot bakgrund av kommunens önskan om att marknadsföra skiddestinationen Sälen. Sälen har därefter blivit en mycket populär plats för semesterfirande norrmän. Målgången är i den charmiga tätorten Mora. Totalt bor det lite över 30 000 invånare i Malung-Sälen (10 000) och Mora (20 000) och under Vasaloppsveckan mer än dubblas antalet. Folk bor praktiskt taget överallt, sover i vad som helst och står på startlinjen eller längs leden som volontär med ett stort leende på läpparna.

Första norrmannen som vann loppet var Ole Ellefseter år 1971. Sedan skulle det gå 34 år innan Anders Aukland vann år 2004. Vibeke Skofterud blev år 2012 första norska dam som klarade bragden.  De senaste tre åren har de tre stora norska proffslagen haft varsin segrare i herrklassen. Jørgen Aukland vann 2013, John Kristian Dahl 2014 och Petter Eliassen tog alltså hem segern förra året. Det var enormt för hela laget!

Från ett startområde lika stort som sex fotbollsplaner går startskottet. Hela området skälver av nervositet och spänning, det surrar som en stor bikupa innan det blir helt tyst i nästan en minut, alla väntar, och så, pang! En lavin av skidlöpare brakar loss. Eliten står längst fram bland 17–18 000 ivriga själar med varsitt mål för dagen. Några tänker inte på något annat än att korsa mållinjen först, andra har en helt annan bakgrund och ett helt annat mål för dagen. Oavsett om man är där för att överträffa sig själv, har övervunnit lång tids sjukdom, genomför loppet för en god sak eller bara är så privilegierad att man står på startlinjen topptränad och som en av de starkaste så är det gemenskapen som gör Vasaloppet stort. Gemensamt för alla är att de startar på samma startskott klockan 8:00 i Sälen, åker förbi samma träd, i samma spår och med samma destination som mål.

I Team LeasePlan Go har vi sådan tur att vi har Petter Eliassen. Tillsammans med honom fick vi uppleva hur det är att vinna Vasaloppet 2015 och även nu, nästan ett år senare, bubblar entusiasmen och adrenalinet i kroppen när tankarna går tillbaka till den 8 mars 2015. Vi bad Petter ge en insyn i vad han kände och tänkte dagen då han vann Vasaloppet. Hur upplevde han loppets dramaturgi?

Petters svar:

  • Det var en blåsig och mild vinterdag, jag minns att jag låg och hörde hur det blåste kvällen före loppet. Så steg jag upp tidigt för att äta frukost och testa skidorna högst upp i den första backen före start. Då loppet skulle starta hade de problem med att få upp nätet framför startfältet och jag fastnade lite i det med huvudet med kom loss och fick en bra start. Anders Södergren som var i vårt lag i fjol åkte med fästvalla och fick en bra lucka upp för första backen. Så småningom blev det ganska hög fart i fältet och Anders Nygaard åkte ifatt Södergren innan resten av fältet med Anders Aukland i spetsen åkte med bra fart vidare in mot Mora. Efter cirka sex mil var det kanske 30 man igen i fältet och en mil före mål var det bara tre som låg i täten, det var Stanislav Rezac, Anders Aukland och jag. In i Moraparken stakade Anders och jag sida vid sida medan Reznac började bli lite sliten. En lång och tuff spurt gjorde att jag kunde korsa mållinjen någon meter före Anders Aukland. Det var en härlig och samtidigt lite overklig känsla. Jag hade aldrig trott att jag skulle kunna vinna Vasaloppet, men plötsligt hade det hänt.

Våra rekommendationer (till dem som vi inte konkurrerar i samma klass som)

  • Om Vasaloppet ska bli en bra upplevelser måste du vara mentalt förberedd och ha ett realistiskt mål för dagen. Fysiken, förberedelsen och målet måste vara någorlunda rimligt.  Sätt upp ett förnuftigt mål.
  • Åk mycket skidor.
  • Gå inte i fällan och lyssna på de som säger att topputrustning inte är nödvändigt. 90 km är en lång sträcka och att stå vid startlinjen med någon annan är bra utrustning är att kasta bort upplevelsen. Väljer du ändå att åka med vallan från i fjol på turskidorna ska du ta hänsyn till det i punkten ovan.
  • Planera näringsintaget före tävlingen så att du har en plan hur du ska göra. Vi lägger upp loppet med kvalitetssäkrat sportnäring från Sponser Sport Food. Här fyller vi på med Carboloader och Long Energy dagarna före tävlingen för att vara säkra på att vi energilagren är fulla. Dessutom använder vi Long Energy under första halvan av tävlingen och Competition först när vi närmar oss mål. Dessa två sportdrycker är syrafria, något som gör att de skonar magen och är väldigt lätta att smälta. Det är också viktigt att fylla på med elektrolyter (salter) tidigt i loppet så att du binder vätskan som du får i dig och undviker att få kram och liknande. Här är Liquid Energy Long en favorit! Ha också med dig energibars på vägen så att du kan äta sådana 2–3 gånger under loppet. Det är viktigt att du äter detta INNAN du börjar bli tom. Här använder vi Cereal Energy Plus og High Energy Bar. Mot slutet är det också bra att få i sig lite näring som innehåller koffein. Här använder vi Liquid Energy Plus, detta är en gel som innehåller koffein som gör att du kvicknar till lite och känner dig piggare.
  • Åk inte förbi dryck- och matstationerna i full fart bara för att du känner dig stark. Då kommer de sista milen att kännas långa.
  • Sträck upp armarna över huvudet när du passerar mållinjen och le, du får nämligen ett foto på posten.

 

Vi i Team Leaseplan Go önskar alla LYCKA TILL med Vasaloppet 2016!